Over ons

EFPB wil ingrijpen op punten waar nog grote tekorten bestaan in de paardensector

‘Equi Focus’ wil een snelle en betrouwbare diagnostiek van frequent voorkomende infectieuze ziekten aanbieden aan paardenpractici, waarbij diagnostiek verzameld en doorgestuurd wordt vanuit één centrum.

‘Equi Focus’ wil het voorkomen van infectieuze paardenziekten in België in kaart brengen. De monitoring van deze bestaande en/of nieuw geïntroduceerde ziekten kan hierdoor op een gecoördineerde manier verlopen.

‘Equi Focus’ wil op een gestructureerde manier de communicatie van deze ziektegegevens verzorgen naar de buitenwereld toe.

‘Equi Focus’ wil op lange termijn een hulp zijn bij de begeleiding van uitbraken van besmettelijke ziekten door het uitwerken van protocols en mogelijke maatregelen om uitbraken te beperken.

Om epidemiologische gegevens te kunnen verzamelen en om deze gegevens te kunnen verwerken, biedt Equi Focus Point Belgium aan alle paardenpractici de mogelijkheid om toegang te krijgen tot goede diagnostiek. Hiertoe worden stalen verzameld in één centrum, namelijk DGZ (voor Vlaanderen) en Arsia (voor Wallonië). Van hieruit worden stalen gericht verspreid naar bevoegde laboratoria. Resultaten worden verzameld en verwerkt binnen DGZ en Arsia. Bij het uitbreken van een infectieuze ziekte in België, wordt deze informatie zo snel mogelijk naar de buitenwereld verspreid. De focus ligt op courante en minder courante ziekteproblematiek en op het aanbieden van snelle en correcte diagnostiek.

Equi Focus Point Belgium werd opgericht vanuit vraag van de paardenpractici en paardeneigenaars met medewerking van DGZ/Arsia en wordt gefinancierd door de Belgische Confederatie van het Paard (BCP-CBC), de  Belgian Equine Practitioner Society (BEPS), de Wetenschappelijke Vereniging voor de Gezondheid van het Paard (WVGP), ZoetisBoehringer Ingelheim en MSD Animal Health. Het gaat om een nationaal project waarbij het budget gelijk verdeeld wordt over Vlaanderen en Wallonië.

Contact

Annick Gryspeerdt - Dierenarts EFPB - +32 485 34 28 72
annick.gryspeerdt@gmail.com

Gesponsord door